Parhaita käytäntöjä hallinnon uudistamiseen: Muutoskyky

Valtiokonttori: koronatukipalvelu pystyyn ennätysmäisen ketterästi

Valtiokonttori sai keväällä 2020 työ- ja elinkeinoministeriöltä tehtävän pystyttää nopeasti palvelu, josta koronasta kärsineet yritykset voisivat hakea tukea. Ketterin menetelmin kyettiin tuottamaan ennätysajassa täysin uudenlainen palvelu ja tuki vastaamaan akuuttiin tarpeeseen.

Tavoite

  • Avata uusi, asiakaslähtöinen palvelu kuudessa viikossa
  • Pelastaa yritykset koronarajoitusten aiheuttamasta tilanteesta
6 viikkoa
toimeksiannosta palvelun avaamiseen

Ratkaisu

Palvelutoiminta järjestettiin ketterän kehittämisen menetelmällä, joka on ollut jo pitkään käytössä Valtiokonttorissa. Toimeenpanon avainrooleissa loistivat päätösvaltaiset tekijät, mikä tarkoitti kevennettyä byrokratiaa ja vastuun vahvistamista asiantuntijarooleissa. Hankeorganisaatio pystytettiin nopeasti: kolmessa viikossa pestattiin 80 työntekijää HR partner -mallin ja kevennetyn rekrytointiprosessin avulla.

Hankkeessa luotettiin olemassa oleviin järjestelmiin, automaatioon ja robotiikkaan. Nopean ja asiantuntevan kehitystyön ytimessä oli johtamis- ja toimintakulttuuri, joka perustui asiakaslähtöisyyteen, digitaalisuuteen, matalaan hierarkiaan, etätyöhön ja ketterään yhdessä tekemiseen. Ketterä malli teki työstä sujuvaa ja mahdollisti jatkuvan parantamisen.

>39 000
tukea hakenutta yritystä*

Tulokset

Kustannustuen toimeenpano onnistui Valtiokonttorilta täydellisesti. Palvelu käynnistyi ajallaan, ja suuremmilta riskeiltä vältyttiin. Asiakkaat kiittivät sujuvasta ja nopeasta palvelusta. Palaute medialta ja sidosryhmiltä sekä henkilöstöltä ja kumppaneilta oli sekin kiittävää. Korona-ajan pelastustehtävän onnistuminen noteerattiin myös yhteiskunnallisesti, kun Valtiokonttori sai palkinnot kustannustuen toimeenpanon yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta, innovatiivisuudesta ja asiakaslähtöisyydestä.

>696 milj.
kustannustukea maksettu*

*Tukitiedot 28.9.2021
Graafi: Case Kustannustuki, ihmislähtöistä toisin toimimista

Päämäärä oli kirkas ja asiakkaan tarve kärjessä kaikessa tekemisessä. Kehittämisen lähtökohtana olivat yhteiskunta ja asiakas, avainrooleissa päätösvaltaiset tekijät.”

– Kustannustuen hankejohtaja Laura Sorva

LISÄTIETOJA: